Propera exposició sobre els 125 anys del ferrocarril de Sant Feliu a Girona

DSC 2473

Sant Feliu de Guíxols acollirà el proper mes de juliol l'exposició "125 ANYS DEL FERROCARRIL ENTRE SANT FELIU DE GUÍXOLS I GIRONA (1892 / 2017)"
L'acte de presentació es va fer a l'estació de tren de Llambilles, el municipi més petit dels vuit que integraven el circuit que feia aquest tren, avui convertit en carril bici. Hi va haver la participació de vuit representants de cadascun dels municipis, la majoria alcaldes.

Aquest any 2017 fa 125 anys de la inauguració del ferrocarril que unia les poblacions de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Cassà de la Selva, Quart, Llambilles i Girona; i que connectava el port guixolenc amb la xarxa ferroviària internacional.
El 1892 significà una fita per a uns pobles i ciutats que promogueren aquesta obra gegantina i cabdal, bàsica per a llur desenvolupament i futur.
125 anys després considerem que commemorar aquella fita pot fer-nos treballar per conèixer amb més profunditat la nostra història i plantejar debats sobre l’actualitat, relacionats amb com assolim la mobilitat en el present, tant necessària per als diferents sectors tant de la població com de l’activitat econòmica de la zona.

Entre les principals activitats que es faran hi ha una Exposició itinearant, organitzada pels ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro, Santa Cristina d’Aro, Llagostera, Cassà de la Selva, Quart, Llambilles i Girona; i Associació d’Amics del Ferrocarril de les comarques de Girona. La coordinació de la producció es realitza des de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols mitjançant el Museu d’Història. La mostra també compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i el Consorci de les Vies Verdes de Girona, així com el patrocini de l’empresa MASSACHS Obres i Paisatge, slu.

CALENDARI DE LA ITINERÀNCIA:
Sant Feliu de Guíxols de l'1 de juliol al 24 de setembre de 2017
Castell d’Aro: del 30 de setembre al 22 d’octubre de 2017
Santa Cristina d’Aro: del 27 d’octubre al 26 de novembre de 2017
Llagostera: de l’1 de desembre al 31 de desembre de 2017
Cassà de la Selva: del 4 de gener al 4 de febrer de 2018
Llambilles: del 9 de febrer al 4 de març de 2018
Quart: del 9 de març al 8 d’abril de 2018
Girona: del 13 d’abril al 16 de setembre de 2018

L'exposició:
Aquesta futura mostra vol reivindicar el passat industrial d’algunes viles gironines i les iniciatives des de ciutats com Sant Feliu de Guíxols de la construcció d’una línia de ferrocarril que unís el port guixolenc i ciutats amb una gran expansió industrial a causa de la indústria surotapera amb la línia de tren de Girona cap a França.
Alhora, vol revaloritzar el patrimoni cultural relacionat amb el funcionament de l’antiga via del ferrocarril: professionals que hi treballaven, mercaderies i tràfec de persones.
Servirà per donar a conèixer els nous usos d’alguns d’aquests elements: via verda, reconversió dels edificis; i la necessitat de conservar aquest patrimoni a través de la protecció, la documentació i la difusió d’aquest important actiu del nostre patrimoni cultural.

Plantejament:
Aquest és un projecte que parteix del treball en xarxa i té voluntat d’incidència supracomarcal, i tant per les seves dimensions com per l’abast del seu relat només es pot fer realitat si és el resultat de la col·laboració entre els diferents municipis.

Per això es planteja un programa d’activitats complementàries commemoratives de l’efemèride. L’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines ofereix la possibilitat que cada població pugui acollir durant un cap de setmana la maqueta interactiva, en una acció adreçada a públic jove. Serà una exposició didàctica i educativa alhora que interactiva amb noves tecnologies. Hi ha hagut una fase prèvia de recerca per trobar material inèdit que hagi estat recuperat en els últims 25 anys.
L’exposició comptarà amb plafons per a cada població i altres plafons amb informació complementària. Es comptarà amb un joc virtual del tren (realitzat pels col·laboradors Carles Cardona i Francesc Blanch). Així mateix hi haurà una projecció amb filmacions inèdites del tren de Sant Feliu i una projecció virtual del tren de Sant Feliu realitzat per Carles Cardona i Francesc Blanch.
Es comptarà, també, amb la col.laboració mitjançant el préstec de peces de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines, particulars i museus del territori.
Dins la mateixa exposició es crearà un espai infantil a fi que les families i els nens puguin jugar amb elements del tren.

DSC 2343

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits