Presentació del llibre "Ensenya'm la llengua"

180518-ensenyimlallengua

El divendres 18 de maig a les 19h es presenta el llibre "Ensenya'm la llengua", del Dr. Antoni Beltrán, metge guixolenc. L'acte anirà a càrrec de Josep Ma Vilaplana i Gerard Bussot, a la Sala Abat Panyelles del Monestir, i està emmarcat a les activitats del Dia Internacional dels Museus 2018. L'entrada és gratuïta, amb capacitat limitada. 

Es tracta d'un llibre sobre vocabulari i lèxic mèdic popular. “Doctor,el nen ha caigut i s’ha fet un chichón”. ”Senyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casa”. El lèxic del català referit a la salut i les malalties està pioc i té unes quantes xacres derivades de l'estandardització i el contagi del castellà. Els tirons i els desgarros guanyen presència a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i granissades.

Aquest llibre vol ser una eina per recuperar un vocabulari popular i col·loquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments. De la mateixa manera que es van recuperar paraules com segell, bústia o vorera, hem de ser capaços de recuperar “el ventre de la cama”, ”encarcarat” o “rogall”. Si els nostres avantpassats -molts quasi analfabets- van conservar els mots catalans, seria una trista paradoxa que els joves d’avui, que han estudiat català, els perdessin.”Només de pensar-ho, senyor Doctor, em venen rimbomboris”.

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits