Finalitza el Congrés d'Arxivística

Finalitza el Congrés d'Arxivística i Gestió de Documents que se celebra a Sant Feliu de Guíxols 

Aquest dissabte al migdia el president de la Generalitat, Quim Torra, ha clausurat el 17è Congrés d'Arxivística i Gestió de Documents que s'ha celebrat des de dijous passat  a Sant Feliu de Guíxols, on els continguts digitals (generació de dades digitals i els drets de la ciutadania,  preservació dels continguts de les xarxes socials com a memòria plural del present, etc) han estat part dels temes tractats. Prop de 350 assistents hi han participat, amb ponències d'àmbit català i internacional

 IMG 20190511 123607

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha tancat la jornada, agraint que durant els tres dies i mig "els arxivers us hagueu feta vostra la nostra ciutat, i ha tingut "un especial agraïment al personal de l'arxiu municipal i la seva directora, Maria Àngels Suquet, per haver portat a bon port un congrés com aquest, amb 350 assistents i un important esforç organitzatiu, que ha fet que tothom s'hi sentís còmode".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït públicament la tasca dels arxius del país, "sempre en l'avantguarda", i ha explicat la relació que ell ha tingut, al llarg de diferents moments de la seva vida, amb els arxius, quan buscava informació sobre Xammar, Gaziel o Irla.

Tal com ha explicat, "tenim uns arxius formidables, perquè aquest país ha sabut fer de la política arxivística un dels pilars de la cultura". El president ha expressat que "penso que més que mai en la potencialitat dels arxius, i més en el món contemporani, on els arxius han d'obrir-se al carrer. Per això estic content que estigui funcionant el hastag #ArxiusAlCarrer", ha dit.

Com a conclusions del congrés, el seu president Joan Soler ha indicat "podríem dir que el Pla d'Arxius de Catalunya realment ha començat ja i confiem en la tasca que realitza el Govern de Catalunya i que el Pla s'impulsi com cal i amb l'amplitud que pertoca".

També ha posat èmfasi en el fet que "l'arxivística s'ha demostrat com una professió que té un fort impacte social, en què s'estan obrint els 'temples' que eren els arxius cap a una arxivística més de carrer, més amatent als canvis socials, mirant que totes les identitats puguin ser preservades". 

També Soler ha indicat que des d'aquest col·lectiu professional "notem una necessitat d'arxiu de la nostra societat; començant des dels nostres telèfons mòbils com a generadors de continguts (fotografies, documents...) i les xarxes socials, genera una necessitat d'arxiu, per verificar la certesa, l'autenticitat i veracitat de la informació que cada vegada circula de forma més massiva".

* 17è Congrés

Des de dijous 9 de maig fins diumenge 12 de maig Sant Feliu de Guíxols està acollint la dissetena edició del Congrés d’Arxivística i Gestió Documental de Catalunya. Les jornades se celebren cada dos anys i són l’esdeveniment de referència en l’àmbit de l’arxivística en tot Catalunya.

Apleguen més de 350 professionals de l’arxivística i gestió de documents i hi participen també diversos especialistes d’àmbit internacional, amb l’objectiu d’obrir un espai de debat i de renovació de coneixements sobre la professió.

Enguany el congrés porta per títol "L'arxiu social, de servei a comunitat" i aporta un programa de ponències i sessions amb treballs, tallers i debats, que tindran lloc als matins, al teatre Narcís Masferrer i les dues sales d’actes del Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

 

El tema principal del congrés (L’arxiu social, de servei a comunitat) tractarà de la funció que exerceixen els serveis d’arxiu a les societats democràtiques com a eines de memòria col·lectiva, transparència administrativa i confiança ciutadana. I alhora, en aquest congrés s’abordaran, entre altres qüestions, la incidència i la gestió dels nous continguts digitals i la forma de gestionar-los. Per exemple, de les fotos que els usuaris pengen a internet a través de les xarxes socials… quina gestió se’n fa? Quantes fotografies i videos digitals fem cada dia amb el nostre mòbil? Quantes les pengem i les fem córrer a les xarxes socials? Què en quedarà de tota aquesta memòria popular?  S’incidirà, alhora, en els arxius electrònics i l'administració electrònica.

 

Dues activitats paral.leles d'aquest congrés són un ball-concert amb Banda Neón el dissabte a la nit i l’estrena diumenge al matí de la cantata “Els tres desitjos de Patxot” a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Sant Feliu de Guíxols i Castell Platja d’Aro

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits