Els indians/'americanos' a Sant Feliu de Guíxols

Sant Feliu de Guíxols, ciutat relacionada amb Amèrica, especialment l'illa de Cuba, Veneçuela o Puerto Rico. Els indians, també dits 'americanos' comprèn tot aquell col.lectiu de persones que van emigrar a Cuba, especialment a la primera meitat del segle XIX i, en molts casos, van acabar tornant a casa nostra, al cap de dècades, de vegades enriquits per l'oportunitat que se'ls va presentar en terra antillana, o de vegades amb més modèstia econòmica. 
En molts casos ni tan sols van tornar (a Sant Feliu es té constància d'un retorn de prop del 48%) Alguns dels que sí van tornar a casa van construir-se, en alguns casos, mansions o habitatges que havien de recordar-los el paisatge cubà, i per aquest motiu optaven per fer-se casalots amb moltes arcades, jardins interiors, pintures i frescos amb paisatges d'ultramar.
 
En el cas de Sant Feliu de Guíxols, estudis com el de César Yañez (Estudis Guixolencs), Àngel Jiménez o Gerard Bussot (a partir de treballs sobre l'urbanisme, arquitectes i edificis), entre molts altres, poden servir de guia, entre altres documents, per entendre el fenomen migratori que va provocar que més d'un miler de guixolencs marxessin, durant tot el segle XIX, cap a l'aventura americana. 
 
Arran dels estudis dels investigadors abans esmentats es pot concloure que Sant Feliu va tenir un passat marcat per l'emigració en aquells moments, per bé que a la nostra ciutat no hi hagi tants elements patrimonials com en d'altres municipis, que en donin testimoni.
A Catalunya hi ha poblacions amb un remarcat passat indià, com Sant Pere de Ribes (Garraf), Sitges, Arenys de Mar, Begur, Blanes, Cadaqués, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Ribes, Torredembarra, Palafrugell o Vilanova i la Geltrú.

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits