Catalunya entra en fase de 'Nova Realitat': consulta'n aquí les noves mesures

0001

Des de divendres, 19 de juny de 2020, Catalunya es troba en l’anomenada etapa de represa, període també conegut amb altres denominacions com fase de recuperació o nova realitat. El govern de la Generalitat va comunicar ahir l’entrada en aquesta nova etapa, marcada per les mesures de seguretat i prevenció i un alt sentit de l’autorresponsabilitat per part de la ciutadania.

El Departament de Salut de l’executiu català ha fet públic un document amb les mesures més importants a tenir en compte a partir d’ara. És la il·lustració que encapçala aquest article, tot i que també podeu consultar i descarregar el document en format PDF. Si el que voleu és ampliar encara més la informació del que suposa l'inici de la nova realitat podeu consultar-la a la web oficial de la Generalitat de Catalunya.


Els parcs infantils reobren a Sant Feliu de Guíxols

Amb l'entrada a la nova realitat s'ofereix la possibilitat als municipis de reobrir els parcs infantils. En el cas de Sant Feliu de Guíxols, el consistori ha decidit permetre'n l'accés de nou des del 19 de juny; això sí, amb mesures de prevenció i seguretat que caldrà respectar en tot moment. En cada recinte infantil d'aquestes característiques s'hi ha fixat un cartell amb el conjunt d'accions que cal dur a terme per gaudir d'aquests espais.

WhatsApp Image 2020-06-19 at 12.04.35 1

Totes les regions sanitàries catalanes entren en fase 3 i ja es permet mobilitat lliure dins de Catalunya

Eaxmj6HWoAArMLJ

El Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat a primera hora del matí del dijous 18 de juny de 2020 el pas de totes les regions sanitàries catalanes a la fase 3. Per tant, tota Catalunya ja es troba a l'última fase de la desescalada. Girona i la Catalunya Central ja hi van entrar el passat dilluns, i aquest dijous el Ministeri de Sanitat del govern de l'Estat ha autoritzat que les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Lleida s'hi afegeixin.

Aquest pas implica, entre altres coses, que la mobilitat ja és lliure per tot Catalunya. Els ganxons i ganxones, doncs, poden anar a qualsevol altre punt del territori català, i viceversa. Tot i això, es mantenen les restriccions per anar a qualsevol altra comunitat autònoma; en altres paraules, no es pot sortir de Catalunya sense una justificació oficialment autoritzada.

A més, amb aquest canvi la Generalitat recupera competències i serà qui gestioni, a partir d'ara, el desconfinament a Catalunya.

Sant Feliu de Guíxols entra dilluns en fase 3: consulta'n els canvis més importants

PCC 3272-min

Sant Feliu de Guíxols entrarà en fase 3 de desconfinament dilluns que ve, 15 de juny de 2020. Així ho ha anunciat el Ministeri de Santitat del govern de l'Estat, que ha aprovat la proposta que havia fet el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Juntament amb la regió sanitària de Girona també avançarà de fase la demarcació de la Catalunya Central.

Amb l’entrada a nova etapa es flexibilitzen una mica més les restriccions imposades per a contenir la propagació del coronavirus. Un dels canvis més significatius és la mobilitat lliure entre regions sanitàries en fase 3 dins de Catalunya, una mesura implementada pel govern de la Generalitat i que l'última setmana ja es va posar en pràctica a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Serà requisit indispensable, però, no accedir en cap moment a zones, incloses carreteres i vials, que s'ubiquin dins d'unitats territorials encara en fase 2 (Lleida i Barcelona).

103864716 3374724545975481 8131500782022033772 o

Pel que fa a l’àmbit social, la fase 3 permetrà reunions de fins a 20 persones en domicilis particulars, a l’aire lliure o en establiments de restauració. Bars i restaurants podran disposar d’un 75% de les taules de les terrasses i tindran permís per a servir a la barra sempre que els clients estiguin dempeus i amb una separació de com a mínim metre i mig.

Quant a cultura, s’oferirà la possibilitat a cinemes, sales de concerts, teatres i espais similars d’obrir les seves portes de nou amb un aforament màxim del 50% i amb seients preassignats. En aquesta línia també podran reobrir les discoteques, però sense zona de ball, que podrà estar ocupada per taules.

Algunes mesures més d’interès són l’ampliació considerable de la capacitat en casaments i cerimònies d’enterrament. Tanmateix, les empreses podran començar a elaborar i posar a la pràctica protocols de reincorporació presencial per al seu personal, on hi hauran de constar mesures de seguretat i prevenció que s’adeqüin al nivell de risc de cada lloc de treball.

Consulteu totes les mesures que suposa l'avançament del territori en fase 3 a la web oficial del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

Sant Feliu de Guíxols entra a la fase 2 de desescalada

oIwf4-9g

Dilluns 1 de juny de 2020 la regió sanitària de Girona -i, per extensió, Sant Feliu de Guíxols- ha entrat en fase 2 de desescalada. Després de dues setmanes en fase 1, les dades han constatat una evolució positiva que ha portat el territori a avançar d’etapa. Com Girona, també han passat a fase 2 la regió sanitària de la Catalunya Central i les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf.

Amb l’entrada a nova fase, s'han flexibilitzat una mica més les mesures restrictives contra el coronavirus. Tot seguit en repassem les més importants:

  • Eliminació de les franges horàries. Ja es pot sortir per caminar, fer esport o passejar amb infants a qualsevol hora del dia. Això sí, amb l’única excepció que es mantenen les franges per a majors de 70 anys, un dels col·lectius de més risc respecte del coronavirus. La gent d’edat avançada, doncs, continua amb la possibilitat de poder sortir a passejar o fer esport entre les 10h i les 12h del matí i entre les 19h i les 20h del vespre.
  • Obertura dels espais interiors dels establiments de restauració en un 40%. Bars i restaurants poden servir taules a l’interior de l’establiment, amb un aforament màxim del 40% del total permès. Igual que amb les terrasses, que continuen obertes al 50%, les taules interiors han de distanciar-se les unes de les altres amb 2 metres de separació mínima. Segueix estant prohibit, però, consumir a les barres.
  • Ampliació de la capacitat dels comerços al 40%. Si fins ara els comerços genèrics podien obrir al públic amb un màxim d’un terç de l’aforament límit, amb la fase 2 aquesta capacitat s’amplia al 40%. Sempre i quan, això sí, es pugui garantir la distància física interpersonal. En cas que no sigui així, s'han de continuar establint torns d’entrada. En aquest sentit, també és novetat que els establiments comercials no tenen límit de superfície.
  • Reunions socials de fins a 15 persones. El màxim de persones que es poden reunir per a una trobada social augmenta a 15. Es poden fer al carrer, a bars i restaurants i a domicilis particulars, tot i que es recomana fermament que sigui sempre en espais oberts. Cal respectar les mesures de seguretat, com la distància interpersonal, i es convida la població a no abusar d’aquesta acció.
  • Obertura de les platges per al bany d’oci i prendre el sol. A part de poder-hi practicar esport, amb la fase 2 es permet el bany recreatiu a les platges. La regulació, però, va a càrrec de cada municipi, i s’han de complir totes les mesures de seguretat i prevenció.

Malgrat tots els canvis i l’obertura progressiva que suposa l’entrada en fase 2, hem de continuar amb un nivell de responsabilitat màxim. La regió sanitària de Lleida, per exemple, segueix una setmana més a la fase 1 degut, en gran part, a un repunt dels casos que té l’origen en una festa d’aniversari on es van incomplir moltes de les mesures de seguretat.

Per tant, és moment de no abaixar la guàrdia. Frenar la propagació de la COVID-19 és responsabilitat de tots.

fase2 tot

El regidor d'Educació Salvador Calabuig explica com serà l'obertura dels centres educatius si dilluns s'entra en fase 2

crayons-1445053 1280

El Departament d’Educació de la Generalitat va anunciar dies enrere que els centres educatius que es trobin en regions sanitàries en -com a mínim- fase 2 podran reobrir (sota nombroses condicions) a partir de dilluns, 1 de juny de 2020. D'acord amb les previsions respecte de la regió sanitària de Girona, a on es troba Sant Feliu de Guíxols, aquest escenari podria acomplir-se.

És per això que el regidor de l'Àrea d'Educació del consistori guixolenc, Salvador Calabuig, ha explicat l'hipotètic funcionament que tindran escoles i instituts en cas que s'esdevingui aquesta possibilitat:

"En cas que la regió sanitària de Girona entri en fase 2, els nens i nenes podran anar a l'escola de manera voluntària, sempre de manera voluntària. Us haureu de posar en contacte amb els vostres centres educatius perquè us diguin quan i com podeu accedir-hi. Cal tenir en compte que tenen prioritat els alumnes que enguany es titulen, és a dir: sisè de primària, quart d’ESO, segon de batxillerat i final de cicles formatius."
"Un aspecte molt important és que no podeu portar els alumnes al centre sense abans haver-ho comunicat perquè les escoles s’organitzin. A més a més, heu d’omplir uns formularis que us faran arribar els centres sobre la salut dels vostres fills i sobre la vostra situació laboral. Tindran prioritat els fills i filles de les famílies els dos progenitors de les quals hagin d’anar a treballar i no puguin atendre els fills. Per tant, es prioritza la conciliació."

Preinscripcions de batxillerat per al curs 2020-2021: del 27 de maig al 3 de juny

french-2547186 1280

Si dies enrere parlàvem de les preinscripcions en educació infantil, primària i secundària obligatòria, aquesta setmana és el torn dels futurs alumnes de batxillerat. El període de preinscripcions per a aquest col·lectiu s'obre dimecres, 27 de maig, i acaba dimecres de la setmana següent, dia 3 de juny. Es tracta d'un tràmit imprescindible per als estudiants que el proper any escolar 2020-2021 tenen pensat cursar primer o segon de batxillerat.

El funcionament és molt similar al de les preinscripcions d'infantil, primària i secundària obligatòria, és a dir, a través d’Internet, realitzant el tràmit que trobareu a la web preinscripcio.gencat.cat i enviant-ne el resguard a la bústia oficial de correu electrònic del centre que hagueu escollit com a primera opció. Al mateix correu també haureu d’adjuntar documentació annexa acreditativa que trobareu a la mateixa web del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Segons s'indica a la pàgina oficial del departament, només en casos excepcionals en què no es pugui enviar el resguard o la documentació per correu electrònic es podrà fer l'entrega de manera presencial. Això sí, s'haurà d'haver concertat amb antelació cita prèvia amb l’institut en qüestió.

Casals municipals d'estiu 2020

Les inscripcions es podran fer telemàticament o bé per telèfon entre els dies 1 i 12 de juny, ambdós inclosos

El termini podria incloure els dies 15, 16 i 17 de juny en format presencial en cas que Sant Feliu entri en fase 3

Casals 2020 2 de 2

Després de setmanes de feina i adaptació, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols informa que l'estiu d'aquest 2020 hi haurà casals municipals a la ciutat. Seguint l'oferta de casals dels últims anys, aquest estiu els infants i preadolescents de la localitat guixolenca podran gaudir de les tres modalitats de casal: Casalet (a l'Escola Gaziel, per a nascuts entre el 2008 i el 2016), casal esportiu (al pavelló de La Corxera, per a nascuts entre el 2005 i el 2013) i casal de proximitat (a l'Escola Baldiri Reixach, per a nascuts entre el 2008 i el 2016).

► El període d'inscripcions per a tots tres casals serà entre l'1 i el 12 de juny, ambdós inclosos. Per la tranquil·litat de tothom, el consistori informa que tothom que realitzi la inscripció en aquestes dates i en formalitzi el pagament té la plaça assegurada. Per tant, no es prioritzarà l'ordre d'arribada, sinó que només es tindrà en compte que es facin inscripció i pagament dins del termini establert.

► Si a partir del dilluns, 15 de juny de 2020, Sant Feliu de Guíxols es troba en fase 3 de desconfinament, s'incorporaran al calendari d'inscripcions els dies 15, 16 i 17 de juny. Només en aquest supòsit s'activaria l'atenció presencial al Punt Jove (edifici de les Vetlladores) en horari d'entre 9:00h i 14:00h i sense necessitat de cita prèvia. Això sí, amb múltiples mesures de seguretat i prevenció.

ampliacio casals

► Tanmateix, i davant de la situació d'enguany d'absoluta excepcionalitat, els casals podran començar a dur a terme la seva activitat només en cas que el territori en qüestió estigui en Fase 3 (o ja a l'anomenada Nova normalitat), segons la normativa estatal actual per combatre la propagació del coronavirus. La previsió és que, efectivament, el 6 de juliol -que és el primer dia dels casals d'estiu- Sant Feliu de Guíxols ja formi part, com a mínim, d'aquesta Fase 3. Però per ara és només una previsió i, en qualsevol dels casos, la celebració dels casals d'estius estarà condicionada per l'evolució del context i la legislació vigent en cada moment.

► Degut a aquest context d'excepcionalitat, el funcionament dels casals també serà diferent i s'adaptarà a les noves mesures de seguretat i protocols que marquin les autoritats competents. Alguns dels aspectes més importants que s'han hagut de canviar i adequar són la manera de realitzar les inscripcions, els serveis, les dates i horaris que es poden oferir, l'organització de les entrades i sortides dels infants, la divisió en grups i la convivència entre ells i els tipus d'activitats que es podran portar a terme, entre d'altres. Malgrat el cúmul d'inconvenients derivat de les circumstàncies, és voluntat de l'Ajuntament oferir aquest servei durant l'estiu, per bé que es considera essencial i altament necessari per a la ciutat.

Consulta aquí les mesures de seguretat i prevenció contra la COVID-19 que els casals municipals d'estiu de Sant Feliu prendran per al seu correcte funcionament.


Inscripcions per telèfon o Internet, però no presencials

Com s'ha esmentat, enguany serà possible formalitzar les inscripcions només de manera no presencial i mitjançant dues vies: la telefònica i la telemàtica (per Internet). En aquesta infografia hi trobareu, pas a pas, el camí que heu de seguir per a inscriure els nens i nenes als casals municipals d'estiu ↓

Casals 2020 1 de 2

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits