Una plaça plena a vessar observa el retorn de la senyera de Rafael Patxot

  • En un emotiu acte, Motas, Forcadell i Puigdemont rebutgen el feixisme, homenatgen els qui van patir les conseqüències de la Guerra i la dictadura i asseguren que Catalunya no es podrà "tornar a esquinçar"
 
La plaça del Mercat de Sant Feliu de Guíxols es va omplir el passsat 2 de juliol d'un nombrós públic que va voler seguir l'acte de retorn de la senyera del mecenes guixolenc Rafael Patxot i Jubert, després d'haver estat durant dècades oculta i fora de Catalunya, a Suïssa. 
 
Va ser un acte de gran solemnitat, amb voluntat d'escriure una pàgina de rellevància en la història local i nacional, i que va comptar amb la presència de les dues màximes autoritats del país, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. 
 
L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, va voler que un acte de tanta transcendència fos vist amb el màxim de solemnitat, respecte i honors als ulls de tothom. Per això, a banda de planificar un esdeveniment carregat de simbolisme, amb una lectura històrica clara de rebuig al feixisme, i un elegant fil argumental amb música carregada de missatge, va voler que l'escenari de la trobada -l'Ajuntament i l'entorn- fos també arreglat per l'ocasió, amb arranjaments a la façana, nova pintura i millores al paviment interior, entre altres.
 
A fora, un escenari de grans dimensions i a diferents nivells, amb un color blau i verd turquesa simbolitzant les ones del mar des d'on Patxot havia vist el seu Sant Feliu per última vegada, contrastava amb els tons blancs de les persones que hi actuaven, talment com si fossin l'escuma del mar. 
 
Els presentadors, Josep Maria Alejandre i Núria Cucharero, van conduir amb elegància l'arribada de la Senyera de Patxot, van explicar els fets històrics, i van ellaçar la biografia dels guixolencs protagonistes dels moments històrics. Un moment culminant va ser quan van fer la lectura en veu alta de la carta que Patxot adreçava a Irla, en la qual li demanava si podia fer el possible per recuperar la senyera.
 
La senyera, en una urna protectora, va arribar escortada per Policia Local de gala i Mossos d'Esquadra d'uniforme solemne. Va sortir de la casa consistorial al compàs musical del Cant de la Senyera, interpretada per una coral mixta, formada especialment per aquesta ocasió, amb membres de les corals Cypsella, Vall d’Aro, Escolania del Monestir i Polifònica de Girona. Més de 90 persones al cim de l'escenari van emocionar tothom amb la seva veu. També ho va fer el tenor Eduard Mas, acompanyat al piano per Maria Mauri, els quals van interpretar tres peces d'Eduard Toldrà, les tres premiades per Rafael Patxot.
La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona va tenir també un paper també decisiu, en dues interpretacions de gran simbolisme: la sardana Juny, de Juli Garreta, himne de Sant Feliu de Guíxols, i Els Segadors, himne nacional de Catalunya, que va servir per tancar l'acte. 
 
La Colla Gegantera va estrenar un ball per l'ocasió, i els dos gegants, Feliu i Angelina, van ser testimonis d'excepció d'una plaça plena. 
 
  • Acte de memòria històrica i mirada esperançada al futur
 
El primer dels parlaments, tots ells carregats de transcendència pel moment i emotivitat, va ser el de l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas. Va explicar que la ciutat havia de reparar i superar moments dolorosos de la seva història. En un discurs ple de referències a personatges ganxons de gran importància en la història recent, va dirigir un missatge d'esperança vers el país i la seva gent. 
 
Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va expressar que veure la senyera de Patxot -esfilagarçada i esquinçada- era veure i entendre unes dècades molt doloroses de la història del país. Tal com deien, "moments que no s'han de tornar a repetir", i "hem de lluitar per mantenir viu tot el que persones com Patxot ens van ensenyar", la seva lluita ha de guiar-nos, va expressar emocionada. El seu va ser un missatge de compromís i de lluita, així com de record als catalans que van haver d'anar lluny de casa seva durant la Guerra i la dictadura.
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont va expressar que l'acte era de "justícia, de dignitat i de memòria". Per Puigdemont figures com Patxot, Josep Irla, Gaziel o Rahola "ens van salvar la memòria i ens va salvar la nació". La senyera estava encapçalant l'acte quan el president va manifestar que Catalunya està "a punt d'aconseguir allò pel que van lluitar gent com Patxot".
 
El retorn d'un símbol guixolenc
 
La Senyera propietat del mecenes Rafael Patxot i Jubert va patir les conseqüències de la Guerra Civil; va ser ocultada i va tenir un llarg exili. Havia estat durant dècades al damunt de l’observatori astronòmic que Patxot tenia a la seva casa guixolenca fins que la Guerra Civil va esclatar.
 
En ple conflicte, el 1936 Rafael Patxot marxava amb la família a Suïssa, i deixava enrere algunes pertinences importants per a ell. Una d'aquestes, la senyera. Amb les tropes franquistes avançant a Catalunya, i Patxot ja establert al país helvètic, el mecenes va fer una insòlita petició per carta a l'aleshores president del Parlament de Catalunya Josep Irla i Bosch -també guixolenc-. Li demanava, en la mesura que fos possible, que intentés recuperar la bandera, fos quin fos l'estat amb què se la trobés. Era un dels pocs símbols que li recordaven casa seva, i la Catalunya que havia deixat enrere.
 
Patxot va acabar recuperant la senyera, però força anys més tard, i després d'haver patit alguns greuges importants per part de les autoritats franquistes. L'Ajuntament pretén amb aquest gest un acte de gran transcendència simbòlica: intentar reparar els danys morals que va causar l'Ajuntament franquista contra Rafael Patxot, la seva figura i les seves propietats. Alhora, recuperar la senyera, per tal que sigui col.locada, en breu, al lloc més noble de Sant Feliu de Guíxols: la sala de Plens.
 
 
 

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits