Concert de Bach a Sant Feliu de Guíxols | La Passió segons sant Joan

Passió Sant Joan

 

VENDA D'ENTRADES A L'OFICINA DE TURISME (MONESTIR) - TAQUILLA DEL MONESTIR

TAMBÉ ONLINE A: 

Venda d'entrades: https://entradas.codetickets.com/entradas/concert-passio-segons-sant-joan-de-j-s-bach/3679/orquestrasimfonicadelvalles/online

Arriba la tradicional gira de Setmana Santa de l’Orquestra Simfònica del Vallès amb la Passió segons sant Joan de Bach


Per setè any consecutiu, l'OSV organitza aquesta producció participativa que enguany visita 6 poblacions catalanes

Dissabte 24 març, 22h, Església del Monestir (Sant Feliu de Guíxols)
Diumenge 25 març, 18h, Teatre Kursaal (Manresa)
Dilluns 26 març, 21.30h, Catedral de Tarragona
Divendres 6 abril, 20.30h, La Faràndula de Sabadell
Dissabte 7 abril, 18.30h, Palau de la Música Catalana (Bcn)
Diumenge 8 abril, 19h, Teatre Monumental (Mataró) Com cada any, l'Orquestra Simfònica del Vallès organitza la Gira de Setmana Santa amb la participació de diferents cors del territori. Enguany l'obra central del programa és una selecció de fragments de La Passió segons sant Joan, de J. S. Bach que es combina, per una banda, amb altres obres de dos compositors catalans: Bernat Vivancos i Josep Vila, i per l'altra, amb una obra d'Osvaldo Golijov (extreta de la seva Passió segons sant Marc); del 24 de març al 8 d'abril, la producció recorrerà 6 poblacions catalanes: Sant Feliu de Guíxols, Manresa, Tarragona, Sabadell, Mataró i Barcelona. I tot, sota la direcció de Xavier Puig.

La Passió segons sant Joan, de J. S. Bach es va estrenar l'any 1724 a l'Església de Sant Nicolau de la ciutat de Leipzig. Obrirem el concert amb una obra de Bernat Vivancos, composta expressament per aquest programa, "Herr!!" que ell mateix defineix d'aquesta manera: Un bon "introit" per la Passió segons Sant Joan de Bach, on m'agradaria preparar al públic per a l'escolta de la Passió, però amb un xoc auditiu i d'energia que no el deixi indiferent ja d'entrada. La partitura d'Osvaldo Golijov "Lua Descolorida" forma part de la seva "La Pasión según San Marcos" amb text del poema homònim de Rosalía de Castro. I el concert clou amb els cors "a cappella" interpretant "In Paradisum" de Josep Vila.

La gira comença aquest dissabte 24 de març a l'Església del Monestir de Sant Feliu de Guíxols i finalitza el 9 d'abril al Teatre Monumental de Mataró. Cada concert acollirà diferents cors de cada localitat i el 7 d'abril tots els cors participants cantaran junts en el concert del Palau de la Música Catalana, amb més de 250 músics i cantaires a l'escenari.
Passió segons sant Joan, vista pel seu director, Xavier Puig

La Passió segons sant Joan, rellegida


El calendari litúrgic compartit per totes les comunitats cristianes del món, bascula sobre el doble epicentre de les seves celebracions més importants: les del naixement i la mort de Jesucrist. L’alegria derivada de l’evocació del natalici del messies o el caràcter introspectiu a que ens convida la seva passió i mort, s’han viscut des de fa segles de manera molt intensa en l’àmbit musical. No ens ha de sorprendre que, a redós d’aquests dos moments, giri la quantitat més important de composicions escrites durant tota la història de la música en l’àmbit sacra i, per extensió, algunes de les obres més imponents de la literatura musical universal, com son les dues Passions conservades de Johann Sebastian Bach.

Les passions s’interpretaven la tarda-vespre del Divendres sant, en una celebració independent de la missa. Un dels elements claus des de la perspectiva de la fe, era la comprensió del text que ja a l’època es repartia imprès entre la feligresia. Les paraules ens condueixen cap a la comprensió completa de tot el treball figuratiu magistral de Bach. És per això que la present proposta d’interpretació de la Passió segons Sant Joan, es busca precisament que el públic (i els mateixos intèrprets) segueixin amb detall el fil argumental de la Passió. D’aquesta manera, l'Evangelista i els diferents rols són parlats, els corals els podrem sentir cantats en català i, abans dels cors i les àries (que sentirem en alemany), es  declamarà un resum del text perquè tots els assistents el puguin seguir. Tot plegat posat al servei de la concentració i l'audició, establint d’aquesta manera una connexió molt més directa i emotiva.


Extret de les notes del programa de mà escrit per Joan Vives, periodista musical.

 

Passió segons sant Joan de Bach: Programa


J.S. Bach: Passió segons sant Joan, BWV 245
J. Vivancos: Herr!
O. Golijov: Passió segons sant Marc (fragments)
J. Vila: In paradissum 

Assumpta Mateu, soprano 
Gemma Coma-Alabert i Inés Moraleda, mezzosopranos
Francisco Fernandez-Rueda, tenor
Pau Bordas, baríton 
Oreig Canela, Adrià Díaz, Joan Sirera, narradors
Xavier Puig, director
Orquestra Simfònica del Vallès
 
CORS PARTICIPANTS
Cor Lieder Càmera (Eduard Vila i Perarnau, director)
Cor de Cambra de la Diputació de Girona (Pablo Larraz, director)
Coral de l'Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols (Georgina Reyner, directora)
Orfeó Manresà (Lluís Arguijo i Vila, director)
Cor Ciutat de Tarragona (Pep Prats, director)
Cor Ciutat de Mataró (Jordi Lluch i Arenas, director)

 

La Glòria majúscula enmig de la humiliació més gran expressada en un sol mot que obre de bat a bat les portes d’una obra monumental, la Passió segons sant Joan de J. S. Bach: Herr! («Senyor!»). Un jeroglífic que només troba la solució a l’indret més profund del teu cor. Bach en diàleg amb músiques del nostre temps, des de Golijov a Bernat Vivancos o Josep Vila, que cerquen assolir el que més necessiten les nostres vides del món d’avui: un espai de puresa i calma. Per als qui volen trobar consol en la música. 

Venda d'entrades: https://entradas.codetickets.com/entradas/concert-passio-segons-sant-joan-de-j-s-bach/3679/orquestrasimfonicadelvalles/online

PREUS

Preu entrada: 20€ / amb descompte: 10€*

*S’aplicaran els descomptes habituals a jubilats, estudiants universitaris, discapacitats, famílies nombroses o monoparentals i docents, amb l’acreditació corresponent, que paguin en efectiu a la taquilla de l’Oficina de Turisme de Sant Feliu de Guíxols. Plaça Monestir, s/n. Tel. 972820051.

 

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits