Els arxius com a baluard dels drets dels ciutadans, l'eix de l'últim número de la revista "L'Arjau"

Del 9 al 12 de maig de 2019 Sant Feliu de Guíxols va acollir el XVII Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya, un dels més grans que se celebren a Catalunya, al qual es van aplegar prop de 320 professionals. Aquest esdeveniment ha suposat un reconeixement del col·lectiu d’arxivers a la tasca realitzada durant dècades per l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Sota el lema L’arxiu social, ponents i congressistes van exposar, proposar i debatre com els arxius fan servei a la comunitat en la vessant més humana.

Els arxius, com la història, van néixer amb l’escriptura –fa 6.000 anys. Als centres d’arxiu es guarden els documents que ha anat generant la societat en el transcurs dels segles. Aquests documents configuren la memòria col·lectiva i individual, des de l’àmbit oficial o el privat. Els arxius són centres especialitzats en el tractament i gestió de documentació amb l’objectiu de fer accessible la informació a tots els ciutadans, ja sigui per a finalitats administratives o per interessos culturals.

En aquesta nova publicació de L’Arjau s'ha volgut reflexionar sobre la funció necessària, però sovint força desconeguda, que tenen els arxius en la nostra societat. També es planteja de quina manera la revolució digital que viu actualment la societat ha transformat no només la forma d’entendre el món laboral, les relacions humanes o el sector de l’oci, sinó també la professió d’arxiver. En aquest sentit, l’arxiver ha passat de custodiar pergamins, papers o negatius fotogràfics a preocupar-se també per la gestió de dades, documents electrònics i suports digitals. L’Arjau també dedica les pàgines del seu darrer número a explicar la història i l’actualitat de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, del qual se’n té notícia des de 1605, i a destacar alguns dels valuosos tresors documentals que conserva.

L’Arjau és una revista gratuïta que edita l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per mitjà de l’Arxiu Municipal i es pot aconseguir sense cap cost als estancs i llibreries de Sant Feliu de Guíxols o en els serveis municipals següents: Museu d’Història, Botiga del Monestir, Oficina d’Informació Ciudadana, Punt d’Informació Juvenil, Guíxols Desenvolupament (estació d’autobusos), Centres Cívics de Vilartagues i Tueda, Biblioteca pública Octavi Viader i Arxiu Municipal. També podeu rebre’l a casa gratuïtament enviant-nos un correu amb el vostre nom i cognoms i domicili a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Revista Arjau en format electrònic

arjau

OFICINES D'INFORMACIÓ
I ATENCIÓ CIUTADANA (OIAC)

Seu Central: Plaça del Mercat 6-9
oiac@guixols.cat · Tel. 972 32 70 00

Seu a Vilartagues: Plaça de Salvador Espriu s/n
oiac@guixols.cat · Tel. 972 82 01 01

Horari: feiners de 9 a 14 h 

Facebook  Twitter  Instagram

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

© 2016-2020 Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols
Avís legal · Accedir · Crèdits