
El conseller de Justícia presideix la col·locació de deu pedres Stolperstein a Sant Feliu de Guíxols en record a deu guixolencs deportats als camps nazis
Des d'aquest dissabte 10 de maig de 2025 Sant Feliu de Guíxols disposa de 10 llambordes Stolperstein en record a deu guixolencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. Set dels recordats per aquestes plaques van morir en els camps i tres més van ser alliberats. Una de les plaques s’ha col·locat amb el públic present, i amb el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler.
L'acte ha consistit en una ruta feta amb la ciutadania que passava pels deu punts on havien residit les deu persones homenatjades. En nou d'ells la placa ja estava posada des de feia uns dies, i els familiars de les víctimes o persones vinculades amb la persona, hi posaven una rosa blanca. El desè s'ha col·locat al mateix moment de l’acte institucional per un operari de la brigada municipal, davant de tots els presents, autoritats locals i també el conseller.
Tant el conseller com l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols han alertat que la democràcia és un sistema que cal preservar davant de l’amenaça, present als nostres dies, d’idees que fomenten precisament el contrari. El conseller expressava la preocupació davant d’’actituds, missatges d’odi i altres comportaments que poden convertir-se fàcilment en una regressió democràtica important. “La democràcia no ens ha vingut regalada, ha vingut a partir de l’esforç i el patiment de moltes persones, com les que avui homenatgem i és important estar alerta davant fets o missatges que ens la puguin fer perillar”, va indicar.
Amb aquesta col·locació, Sant Feliu de Guíxols realitza un acte de memòria i reconeixement cap als guixolencs deportats als camps nazis. L’acte s’ha completat amb la presentació d’una monografia , un llibre de l’escriptora Pilar Francès "Els guixolencs deportats als camps nazis", que ha escrit amb la col·laboració d'Àngel Jiménez, Josep Murlà, Jordi Gaitx, Marc Auladell i Sílvia Alemany, i que va ser presentat a la sala d'actes Abat Panyelles del Monestir.
Les pedres Stolperstein
Gunter Demnig (Berlín, 1947) és l’artista alemany que va crear el projecte Stolperstein (significa ’pedra que fa ensopegar’)-. Les primeres llambordes es van col·locar a Berlín el maig de 1996 i estaven dedicades a persones del poble jueu víctimes del nazisme.
Les 10 llambordes corresponen a les víctimes següents de Sant Feliu de Guíxols
Emili Puigmulé Magrià. Carrer Dr. Presas, 15
Josep Ribas Juncà. Carrer Castell d’Aro, 34
Josep Jordà Perich. Carretera de Girona, 152
Josep Coll Sarbosa. Carretera de Girona, 124
Basilio Polo Pulgar. Plaça Pepe Rubianes
Francesc Sabater Roquer. Carrer Gorgoll, 10
Lluís Murgat Clos. Carrer Sant Domènec, 49
Ricard Ruscalleda Lloveras. Carrer Sant Pere, 25
Antoni Moret Barti. Carrer Estret, 22
Francesc Parramón Ponjuan. Carrer Nou dels Garrofers, 57