L'Ajuntament promourà la construcció de 35 habitatges públics destinats al lloguer

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va presentar el passat 8 de juliol una ambiciosa proposta per construir habitatge públic a la ciutat destinat al lloguer, i aconseguir, així, poder realitzar una autèntica política d'habitatge integral. "Es vol anar més enllà de les actuacions aïllades o que resolien emergències, però no ens podíem plantejar polítiques d'habitatge ambicioses, planificades i amb objectius concrets", va explicar l'alcalde, Carles Motas, el qual va qualificar aquesta recerca d'habitatges públics com un projecte estratègic similar als que s'estan portant a terme (Museu Thyssen, Espai polivalent, política d'aparcaments, cobriment de rieres...)
El Ple municipal que se celebrava el mateix dia 8 de juliol a la tarda va formalitzar les operacions comptables que permetrien realitzar aquesta i dues altres accions estratègiques (es dotava de finançament l'obra d'inici dels entorns del Monestir i l'aparcament de ponent). 
En paraules del Govern local, "ja no estem en una situació de fase d'idees, o filosòfica, o propostes abstractes, sinó que veritablement estem posant la primera pedra econòmica a tres projectes molt potents. Posar els diners ja ens situa fora de la fase 'abstracta', sinó que ja estem apostant per un compromís  ferm, ja estem posant diners, amb la voluntat d'anar endavant. El Ple aprovaria la tarda següent els imports destinats a les tres grans obres:

  • Aparcament : 300.000 euros
  • Entorn del Monestir 1.670.000 euros
  • Habitatge: 470.000 euros
    • Total 2.440.000 euros

La proposta de l'habitatge públic es concreta en la compra de la finca que ocupava l'antiga fàbrica Traschler, de 2400 metres quadrats de sostre, entre els carrers de Jaume  Gras, carrer Huguet i Antoni Ferrer. Antigament havia estat una fàbrica surera, avui abandonada. En aquest nou espai en resultaran uns 35 pisos destinats al lloguer públic, així com també una urbanització d'una plaça.
Amb la nova acció l'Ajuntament tindrà capacitat de dissenyar polítiques més àmplies i estratègiques, com destinar habitatges a diferents tipologies, com per exemple habitatge de lloguer públic per a joves, gent gran o col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge.
Per l'alcalde, Carles Motas, "és l'operació més gran que ha fet la ciutat. Destinem 470.000 euros a l'àmbit de l'habitatge. Ens permetrà construir uns 35 habitatges públics, amb un sostre de 2400 metres quadrats". "Ho portem treballant des de fa temps, i ara veu la llum, un cop arribem a un acord amb els propietaris, i ho veiem factible", va dir Carles Motas.
D'entrada, la inversió s'ha de destinar en adquirir la parcel·la i a fer els diferents tràmits que permetin urbanitzar-la. L'objectiu és que a partir de l'any vinent es concreti de quina manera s'assumirà la construcció de l'edifici. Entre les diferents opcions que l'Ajuntament contempla hi ha pagar-la amb recursos propis, amb col·laboració publicoprivada o bé mitjançant un model cooperatiu.
En paral·lel, Carles Motas també va avançar que, dins les polítiques per promoure l'accés a l'habitatge, hi ha la intenció de demanar a la Generalitat que un dels antics hotels Anlló, situat al carrer de la Creu, es reconverteixi en habitatges públics, posant en contacte la Direcció General de Patrimoni i amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, perquè d'aquesta manera, "el llegat dels germans també reverteixi a la ciutat".
El primer tinent d'alcalde, Josep Melcior Muñoz , va explicar que "la ciutat ha d'avançar en tots els sentits, prò sobretot hem d''estar fent bandera en elements de regeneració urbana i de transformació econòmica". que s'emmarquen en els objectius de desenvolupament sostenible que fan de marc estructural dels principals esdeveniments del mandat, alguns d'ells en l'epígraf de "Ciutats i comunitats sostenibles", va explicar.

L'acció en resum:
35 habitatges (aproximadament)
Carrer Huguet i Antoni Ferrer
Antiga Fàbrica Traschler
Temps aproximat: entre un any i dos anys (tramitació administrativa, i posterior construcció)
Destinataris: a definir, però excluxivament es destinarà al LLOGUER, amb preus públics

Durant la trobada amb periodistes es va parlar també del finançament ja imminent de les obres de millora de l'entorn del Monestir i del propi recinte, per acolliir el Museu Carmen Thyssen, així com la primera injecció econòmica a l'aparcament de gran capacitat que se situarà al final de la ronda de Ponent.