C'EST — Creativa't 2021

🔸 Mostra d'art a l'aire lliure coorganitzada pels alumnes de batxillerat artístic de l'Institut Sant Elm

🔹 Del 26 de març al 6 d'abril de 2021 a la Rambla del Portalet, amb les obres de l'artista ganxó Nei Albertí

Els alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols participen al projecte Creativa’t, que consisteix en una formació integral que combina teoria i pràctica per a conèixer com es gesta, desenvolupa i produeix una exposició viva, d’un artista real, des de l’inici fins que es mostra al públic. Tota la tasca de comissariat d’exposicions i la producció tècnica (que recull totes les necessitats) es porta a terme en aquest projecte educatiu orientat a la vida real dels professionals de l’art, i passa per tots els processos: des de la primera planificació fins a la coordinació necessària per produir una exposició de manera professional, i inclou també els processos posteriors, és a dir, el desmuntatge i altres.

És una de les apostes significatives de Sant Feliu de Guíxols en la seva voluntat de convertir-se en Ciutat d’Art, que es reforça amb un paper actiu amb iniciatives com el Dia de l’Art (que se celebrarà enguany el 18 d’abril als Jardins del Monestir) o projectes de més envergadura, com el del futur Museu Carmen Thyssen.

Una ciutat, en definitiva, que aposta per l’art i que es posa com a missió educativa formar una massa jove d’estudiants que coneguin l’entrellat real del que és una exposició real. Els estudiants del Sant Elm han tingut durant els darrers mesos la formació impartida pels seus dos professors, Olga Massaguer i Jaume Aldomà, junt amb el coneixement tècnic de la Cap d’Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Montse Barniol.


Aportació pedagògica aplicada al món professional

Els estudiants es van formant de manera progressiva i van actuant a mesura que el procés els va requerint; van aprenent aspectes com els perfils professionals que intervenen en una mostra, els costos i materials, l’esforç i la idea de triar un artista concret, la selecció de la peça (contràriament a la creença popular, és el comissari qui fa el discurs expositiu, i no l’artista), la justificació de la selecció, el discurs-relat que se li vol donar, els aspectes de comunicació (fer les invitacions, els cartells, banderoles, pla de comunicació, la campanya...), el seguiment, el muntatge i l’obertura al públic.

Les classes solen tenir moments de reflexió per a fomentar el debat intern a l’aula. Alumnat i professorat han tingut la missió de concebre una mostra des de zero, passant per tots els processos: selecció de l’artista, entrevista amb ell, elaborar un esbós biogràfic, fer una tria de peces o mirar què es vol exposar, així com redactar els textos dels materials publicitaris: flyers, cartelleria i dissenyar, també, les lones que hi ha a Sant Feliu de Guíxols i que conviden a l’exposició el gran públic.

Enguany, ateses les limitacions que hi ha amb la pandèmia, l’obra es fa al carrer, amb una escultura urbana de l’artista de Sant Feliu de Guíxols Nei Albertí, que fa una peça expressament ambientada en el lloc on se situa. Els alumnes d’aquest any no només han participat del comissariat de la mostra, sinó que també han fet, en part, d’ajudants de l’artista, amb la col·locació de la peça. 

Aquesta escultura s'ha inaugurat el dia 26 de març de 2021, i tota la ciutadania que passegi per la Rambla del Portalet la podrà gaudir fins al 6 d’abril. La mostra porta per nom C’EST, que és l’acrònim de Canvi, Evolució, Sensació i Transformació.


L'obra de Nei Albertí

En aquesta edició del Creativa't podrem gaudir de l’obra de l’escultor Nei Albertí. Aquest artista ganxó, nascut el 1975, va estudiar també a l’Institut Sant Elm. Posteriorment va decidir dedicar-se a l’art.

L’any 1988 va fer un canvi radical a la seva vida i es va endinsar en el món de l’escultura a través d’uns cursos de forja i foneria, i va anar experimentant amb noves tècniques fins a realitzar la seva primera exposició. Al 2009, Albertí comença a representar la capacitat física, el color o la llum en l’escultura. També s’interessa pel factor temps i, a través de les teles i el fil com a un nou suport creatiu, reinventa el seu concepte d’escultura.

 

FITXA TÈCNICA DE "C'EST. CANVI, EVOLUCIÓ, SENSACIÓ I TRANSFORMACIÓ"

C'EST s’ha adaptat a les mesures sanitàries de la Covid-19 i per tant, podrem trobar-la en un espai exterior, concretament a la Rambla del Portalet de Sant Feliu de Guíxols.


Alumnes participants

Alexis Alarcón
Núria Altarriba
Míriam Belmonte
Marta Besolí
Èlia Cané
Mariona Elizalde
Marta Fernández
Martina Ferrés
Jessica Frías
Iria Garcia
Mar García
Laura Hidalgo
Dàlia Jacomet
Raúl López
Víctor Moreno
Èric Pelàez
Martina Rangel
Mar Rocamora
Aina Rosell
Agnete Rutka
Paula Sancho
Mar Trillo
Àngela Viu


Professors de batxillerat artístic
Olga Massaguer
Jaume Aldomà


Direcció del projecte
Montse Barniol, Cap de l’Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols


Agraïment a l’artista Nei Albertí per la seva implicació i participació del projecte.

Imprimeix Correu electrònic